EN | RU

ПРО ПРОДУКЦІЮ СТАТТІ Створення штучного мікроклімату у хворих на бронхіальну астму за допомогою озонаторів
Створення штучного мікроклімату у хворих на бронхіальну астму за допомогою озонаторів e-mail


Львівський регіональний фтизіопульмонологічний центр


Мета дослідження

Хронічний перебіг бронхіальної астми (БА), використання комбінації декількох груп медикаментів у лікуванні хворих, а також їх постійне вживання протягом багатьох років у дозах, які часто перевищують терапевтичну збільшує ризик розвитку токсико-алергічних ускладнень. Тому розробка методик, які зменшують медикаментозне навантаження і були б недорогими і зручними в користуванні, є актуальною. Особливу увагу приділено тій категорії хворих, у яких чіткою причиною загострень був фактор зовнішньої алергізації (пилок квітів, запахи), а також часті респіраторно-вірусні інфекції.

Дія озону на організм людини різноманітна.

Озон проявляє імуномодулюючу, антигіпоксичну, дезінтоксикаційну, антимікробну дію, стимулює обмінні процеси і покращує реологічні властивості крові (Іванченко С. А. 1998; Чуєв П. М. та співавтори, 1998).


Матеріали і методи дослідження

Озонатори Selva компанії Біонет (Бійовіс)На практиці нами використані Озонатори BIONET, які мають європейський сертифікат якості 1509001, час безперервної експлуатації 10 років, відносно дешеві і прості в експлуатації. Концентрація озону становить 100-120 мкг на 1 літр. Для більш ефективного впливу на повітряне середовище та на хворого озонатор розміщували на висоті 2 метра над поверхнею підлоги. Допустимою концентрацією озону в повітрі є 0,1 мг на 1мл (Давидкин Н.Ф.і співавтори. 1998).


Отримані результати

Було проведено анкетування 20 хворих з БА, 10 з них протягом 1999 - 2000рр. використовували озонатор як елемент терапії БА. Основна група складалася з 10 хворих: 3-є - віком від 40-50 років, тривалістю захворювання від 16 до 38 років і важким перебігом основного процесу; 7-ро хворих - віком від 8 до 18 років і тривалістю захворювання від 4 до 8 років середнього ступеня тяжкості. Хворі отримували основну базову терапію БА. Критеріями оцінки були: частота і тяжкість нападів, кількість загострень на протязі року та кількість перенесених гострих респіраторних захворювань (ГРЗ), кількість використаних інгаляторів, кількість госпіталізацій і викликів швидкої допомоги. Контрольною групою були 10 осіб аналогічного перебігу БА без застосування Озонатора.

Хворі з важкою формою БА почали відзначати поліпшення в загальному стані, починаючи з 4-6 місяця, що проявлялося в зменшенні інтенсивності нічних нападів, поліпшення сну, підвищення загального тонусу, зменшення інтенсивності кашлю. З 8-го місяця напади були дуже рідкісними і легко знімалися бронхолітиками. У всіх хворих в перші місяці відзначалося збільшення кількості мокротиння, яке суб'єктивно супроводжувалося бронхоспазмом. У групі з середнім ступенем тяжкості позитивні зміни відмічались вже через 2-3 місяці. А з 4-5 місяців практично турбував тільки періодичний кашель, напади задухи відзначалися 1-2 рази в місяць в легкій формі. Ремісія захворювання становила 2-3 роки, особливо у пацієнтів з віком до 12 років. У всіх вікових групах протягом 3 років відзначалося зменшення частоти захворювань на ГРЗ в два рази, а його перебіг - тільки в легкій формі.


Висновки

• Застосування штучного мікроклімату з допомогою озонаторів BIONET дозволяє поліпшити якість життя хворих з БА, зменшити медикаментозне навантаження, полегшити протікання основного процесу.
• Доцільним є використання озонаторів при наявності екзогенного алергічного навантаження (квітковий пилок, спори грибків, побутовий пил) на організм хворого, а також при схильності до ГРЗ.


Рекомендації

• Застосування Озонаторів Selva компанії BIONET є досить ефективним, безпечним, дешевшим, патогенетично обґрунтованим методом, що дозволяє рекомендувати його для широкого застосування в практичній медицині.
• Застосування Озонаторів як профілактичні засоби в побуті і на виробництві, для попередження виникнення респіраторних алергозів у всіх вікових групах.

Мельник В.М.
анестезиолог-реаниматолог,
озонотерапевт,
м.Львів

 


 

ДОМАШНЯ АПТЕЧКА
BIONET

Домашня аптечка БІОНЕТ: Активний бальзам, Гель та Еліксир Dentomed

АКТИВНИЙ БАЛЬЗАМ,
ГЕЛЬ і ЕЛІКСИР - 
засоби невідкладної допомоги

ВІТАМІНИ
БІОНЕТ

Вітаміни на натуральній основі BIONET

на натуральній основі

ОЧИСНИКИ ПОВІТРЯ
SELVA


Озонатори СЕЛВА


Чисте повітря –
запорука здоров'я!

Ресурс не є офіційним сайтом компанії BIONET® та діє на правах дистриб'ютора. inst fb tg yt ^ На початок сторінки ^