Мікробіом – найважливіший захисний орган людини Друк
П'ятниця, 08 грудня 2017, 23:51

Мікробіом - сукупність всіх мікроорганізмів, що живуть в тілі і на тілі людини. Мікробіота людини є сукупністю мікробіоценозів, що колонізують усі поверхні людського тіла, які контактують з навколишнім середовищем, у тому числі шкіру, дихальну систему, шлунково-кишковий тракт і сечостатеву систему.

Мікробіоми варто розглядати як окремий людський орган, хоча він трохи специфічний. Він важить стільки ж, скільки важать і інші органи - трохи менше кілограма або близько того. І хоча він не чітко виділений, як, наприклад, серце чи печінка, орган не обов'язково повинен мати форму, щоб мати право на існування. Імунна система, наприклад, складається з безлічі клітин, розсіяних по всьому організму, але це і є істотною особливістю органу, який є організованою системою клітин.

Мікробіоми також організовані. Біологи виділяють близько 100 великих груп бактерій, розділених на декілька видів залежно від їх різних біохімічних можливостей. Мікробіоми людини діляться на чотири типи: Actinobacteria, Bacteroidetes, Firmicutes і Proteobacteria. Вони живуть всередині організму і виробляють тільки певні типи бактерій.

Яка роль мікробіоми в зміцнення імунної системи, здоров'я в цілому та збільшення тривалості життя?

Читати далі...